Omega-3T

Omega-3T

Witalność
Opakowanie
  • 100 kaps.

Najbardziej biodostępna forma kwasów tłuszczowych omega-3 w nienaruszonej formie triglicerydów.

Właściwości produktu

  • najwyższa jakość i czystość kwasów tłuszczowych
  • wspomaga prawidłowe funkcjonowanie serca
  • przyczynia się do prawidłowej pracy mózgu
  • może warunkować dobre widzenie
69,00 zł
Brutto
Ilość
doneW magazynie

Omega-3T™ to najczystsze kwasy tłuszczowe omega-3 w postaci trójglicerydów (TG), będące przedmiotem ponad 8000 badań. Dwa z najbardziej popularnych kwasów tłuszczowych omega-3: EPA i DHA - obecne w oleju z ryb - są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, mogą wspomagać pracę mózgu i oczu oraz utrzymywać w zdrowiu serce.

Stworzyliśmy doskonałą formę oleju z ryb - Omega-3T™. Nasz produkt ma wyższą i szybszą wchłanialność, niż popularne kwasy omega-3 w postaci estrów etylowych (EE). Nie wszystkie oleje rybie omega-3 są takie same - stosując Omega-3T™ w postaci trójglicerydów zapewniasz maksymalną absorpcję kwasów tłuszczowych. Suplementy kwasów tłuszczowych omega-3 w postaci estrów etylowych są powszechne na rynku ze względu na tani kosztu produkcji.

Głównym zadaniem procesu destylacji molekularnej jest usunięcie zanieczyszczeń przemysłowych (metali ciężkich, dioksyn i PCB) obecnych w olejach rybnych, używanych przez większość producentów oraz skoncentrowanie kwasów tłuszczowych EPA i DHA. W tym modelu produkcyjnym otrzymujemy wysoką sterylność kosztem niskiej skuteczności. Badania wykazały, że estry etylowe są najmniej dostępnymi postaciami omega-3 w porównaniu z formami TG, zawartych w Omega-3T™ i świeżych rybach [1]. Kiedy oczyszczanie mikrodestylacyjne zostaje zakończone - producent pozostawia finalny produkt w postaci estrów etylowych. Dlaczego? Odpowiedź nasuwa się sama - z przyczyn ekonomicznych. Proces przekształcania estrów etylowych oleju rybiego z powrotem do triglicerydów jest kosztowny. Dlatego w Genius Nutrition™, tworząc produkt OMEGA-3T™, zadbano o właściwe przekształcenie koncentratu oleju rybiego do najlepszej ostatecznej formy. Estry etylowe, w skutek rozwoju technologii żywności, znajdują się w układzie pokarmowym człowieka od około 20 lat. OMEGA-3T™, które są kwasami tłuszczowymi w formie trójglicerydów, spożywane są w sposób naturalny i z wymiernymi korzyściami przez około 600 milionów lat.

Olej rybny Omega-3T™ skutkuje 50% większą koncentracją EPA i DHA w osoczu po spożyciu w porównaniu z olejami w postaci estrów etylowych, a przyswajalność była odpowiednio o 48% (EPA) i 36% (DHA) wyższa. EPA w postaci trójglicerydów po dostaniu się do osocza krwi jest dużo trwalsze niż EPA w formie estrów etylowych [2]. Przeprowadzono szereg badań, które porównywały bezpośrednio absorpcję lub biodostępność oleju rybiego w formie estru etylowego i oleju rybiego trójglicerydowego (Omega-3T™). Chociaż niewielka liczba tych badań wykazała, że ​​absorpcja jest podobna [3,4], większość badań wykazuje znacznie zwiększoną absorpcję i biodostępność EPA i DHA z trójglicerydów. Na przykład małe badanie wykazało, że poziom EPA i DHA w osoczu był 50% większy po spożyciu oleju rybiego w formie TG niż EE. [5] W innym badaniu stwierdzono bardziej dramatyczne różnice, przy czym EPA i DHA z trójglicerydów były odpowiednio 340% i 271% lepiej wchłaniane niż te spożywane w postaci estrów etylowych. Autorzy tego badania stwierdzili, że estry etylowe "słabo wchłaniają się wewnątrz ludzkiego organizmu" z powodu zmniejszonej aktywności lipazy trzustkowej. [6]

Nie tylko pomniejsze badania dowodzą, że EPA i DHA są lepiej wchłaniane z olejów TG, niż oleje EE - niektóre z ostatnich i dobrze opracowanych badań dostarczają silne dowody, że oleje TG mają lepszą biodostępność. Dwutygodniowe badanie z zastosowaniem podwójnie ślepej próby, porównywało absorpcję różnych preparatów olejów rybich u 72 osób: koncentrat trójglicerydowy, koncentrat estru etylowego, preparat FFA, olej z ryb, który otrzymano po wyciśnięciu tkanki ryb (uważany za naturalny trójglicerydowy olej rybny), olej z wątroby dorsza uzyskiwany z wyciskania wątroby dorsza (uważany za naturalny olej z ryb tróglicerydów) i oleju z kukurydzy jako grupa kontrolna (placebo). Zmierzono całkowitą ilość EPA i DHA w lipidach krwi - wyniki wykazały, że biodostępność EPA i DHA z koncentratu trójglicerydowego była o 24% większa, niż z naturalnego oleju rybiego, a biodostępność koncentratu estru etylowego była o 27% mniejsza od naturalnego oleju rybiego. Innymi słowy, EPA i DHA były znacznie lepiej wchłaniane z koncentratu trójglicerydowego i naturalnego oleju trójglicerydowego, niż w koncentracie estru etylowego. Naukowcy stwierdzili, że wyniki te były prawdopodobnie wynikiem aktywności lipazy trzustkowej, co ograniczało absorpcję EPA i DHA z oleju estrowego [7].


_________________________

[1] Lawson LD, Hughes BG., 1988. Absorption of eicosapentaenoic acid and docosahexaenoic acid from fish oil triacylycerols or fish oil ethyl esters co-ingested with a high-fat meal. Biochem Biophys Res Commun. Oct 31; 156(2):960-3
[2] Henderson, W.R., Jr., et al., Oral absorption of omega-3 fatty acids in patients with cystic fibrosis who have pancreatic insufficiency and in healthy control subjects. J Pediatr, 1994. 124(3): p. 400-8.
[3] Krokan, H.E., K.S. Bjerve, and E. Mork, The enteral bioavailability of eicosapentaenoic acid and docosahexaenoic acid is as good from ethyl esters as from glyceryl esters in spite of lower hydrolytic rates by pancreatic lipase in vitro. Biochim Biophys Acta, 1993. 1168(1): p. 59-67.
[4] Nordoy, A., et al., Absorption of the n-3 eicosapentaenoic and docosahexaenoic acids as ethyl esters and triglycerides by humans. Am J Clin Nutr, 1991. 53(5): p. 1185-90.
[5] Beckermann, B., M. Beneke, and I. Seitz, [Comparative bioavailability of eicosapentaenoic acid and docasahexaenoic acid from triglycerides, free fatty acids and ethyl esters in volunteers]. Arzneimittelforschung, 1990. 40(6): p. 700-4.
[6] Lawson, L.D. and B.G. Hughes, Human absorption of fish oil fatty acids as triacylglycerols, free acids, or ethyl esters. Biochem Biophys Res Commun, 1988. 152(1): p. 328-35.
[7] Dyerberg, J., et al., Bioavailability of marine n-3 fatty acid formulations. Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids, 2010. 83(3): p. 137-41.

_________________________




      OMEGA-3T™ to wysokojakościowy olej z ryb poławianych w oceanie, przechodzący przez rygorystyczne
      testy jakościowe (brak jakichkolwiek zanieczyszczeń), uzyskiwany wg opatentowanej metody naturalnej,
      enzymatycznej koncentracji EPA/DHA. Występuje w formie biodostępnych trójglicerydów, jest stabilny i niepodatny na
      oksydację oraz posiada wysokie walory odżywcze.




SPOSÓB STOSOWANIA

Zalecana dzienna porcja: 2 kapsułki dziennie podczas posiłku, popić szklanką wody.

TEAM GENIUS™ RADZI

Omega-3 i omega-6 to dwa rodzaje tłuszczu, które są niezbędne dla zdrowia ludzkiego. Jednak dieta przeciętnej osoby zawiera zbyt dużo tłuszczów omega-6, przy jednoczesnym niskim spożyciu kwasów omega-3. Idealny stosunek tłuszczów omega-6 do omega-3 wynosi 1:1. Obecnie jednak nasz stosunek wynosi średnio od 20: 1 do 50: 1 - to stanowi poważne zagrożenie dla zdrowia i samopoczucia! Istnieją też powszechne domysły, że brak omega-3 jest przyczyną najpoważniejszych i najcięższych problemów zdrowotnych.

Omega-6 pochodzi przede wszystkim z kukurydzy, soi, rzepaku i oleju słonecznikowego. Są to przeważające tłuszcze w typowej diecie, co stanowi zdecydowany nadmiar omega-6. Sprzyja to wytwarzaniu stanów zapalnych w organizmie. Wielu naukowców uważa, że jednym z powodów występowania chorób serca, nadciśnienia tętniczego, cukrzycy, otyłości, przedwczesnego starzenia się oraz niektórych postaci nowotworowych jest to głęboka nierównowaga omega-3 - omega-6. Uzupełniaj braki omega-3 włączając do diety olej lniany tłoczony na zimno oraz stosując
dobrej jakości suplementy diety, takie jak Omega-3T

SKŁAD

olej rybi (triglicerydy Qualitysilver®), żelatyna, glicerol (sub. utrzymująca wilgoć), mieszanka tokoferoli (antyoksydant), ekstrakt z rozmarynu (przeciwutleniacz), lecytyna słonecznikowa (lubrykant)

tabela składu

Informacje dodatkowe

Suplement diety / środek spożywczy specjalnego przeznaczenia żywieniowego nie może być stosowany jako zamiennik bądź substytut zróżnicowanej diety.
Nie należy przekraczać zalecanego dziennego spożycia.
Najlepiej spożyć przed końcem: data na spodzie, boku lub wieczku opakowania.
Produktu nie należy podawać matkom karmiącym oraz kobietom w ciąży.
Zalecany jest zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia.
Przechowywać w miejscu niedostępnym dla małych dzieci.
Przechowywać w suchym miejscu, w temperaturze pokojowej do 25°C. Chronić przed światłem.
Przed użyciem zapoznaj się z treścią etykiety zawierającej informacje o produkcie.